20 éves az Írottkő Natúrpark

 

Az Írottkő Natúrparkért Egyesület április utolsó hétvégéjén ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját Kőszegen.

A Jubileumi rendezvénysorozat részeként megrendezésre került a natúrpark eddigi tevékenységét bemutató ünnepi kiállítás, országos natúrpark konferencia, díszközgyűlés, országos natúrpark vetélkedő és még számos kísérő program.

Április 28-án V. Németh Zsolt Környezetügyért, Agrárfejlesztésekért és Hungarikumokért felelős államtitkár és Révész Máriusz, a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos köszöntőjével kezdődött meg a ConnReg AT-HU szakmai konferencia.

A program keretében meghallgathattuk Pádárné dr. Török Éva (osztályvezető, FM) előadását a Nemzeti Tájstratégiáról és dr. Szilvácsku Zsolt (alelnök, MNSZ) magyar natúrparkokról szóló bemutatóját, majd osztrák és magyar jó példákat hallhattunk az aktív turizmus témakörében.

A program 16 órakor az Írottkő Natúrpark díszközgyűlésével és ünnepi vacsorával folytatódott.

A programsorozaton részt vettek a magyarországi natúrparkok képviselői, akik péntek éjszakába nyúlóan a Magyar Natúrpark Szövetség közgyűlésén vitatták meg az aktuális kérdéseket, és egyeztettek a natúrparkok előtt álló feladatokról, a szövetség jövőjéről.

Szombaton az első Országos Natúrparki Vetélkedőre érkezett 7 csapat tagjai, a natúrparkok képviselői az althodisi lombkorona tanösvényt tekinthették meg, ezután az Írottkőre sétáltak fel az osztrák oldalról, ahol Csúcstalálkozó keretében az osztrák és magyar natúrparkok képviselőivel, politikusokkal, túrázókkal, kerékpárosokkal, futókkal ünnepeltek együtt.

Pontban 11 órakor a résztvevőket a Kőszegi Tornyosok Fúvóskvartett köszöntötte, majd köszöntések hangzottak el az Írottkő Natúrpark és a Geschriebenstein Naturpark képviselőitől. A csoportkép elkészítését követően a résztvevők a magyar oldalon távoztak.

14 órától a kőszegi Jurisics vár lovagtermében kezdődött el az első Országos Natúrparki Vetélkedő döntője, melyen 7 csapat szerepelt. Az érdekes és széles körű natúrparki tudást feltételező kérdések, feladatok során kialakult a végső sorrend: a döntőt az Írottkő Natúrpark csapata nyerte, a Pannontáj- Sokoró Natúrpark sokorópátkai csapata a IV. helyezést érte el, és lelkes részvételéért különdíjban részesült.

Az Országos Natúrparki Vetélkedő döntője 2018-ban a Pannontáj- Sokoró Natúrpark területén fog megvalósulni.