A farmosi békamentés – széles tömegeket bevonó érzékenyítő program a Tápió Natúrpark területén

2019. március 11.

 

A több mint egy évtizede működő farmosi békamentés a Pest megyei Farmos településhez kötődik, de az egész Tápió menti térségre kihat, sőt az akcióban résztvevő önkéntesek nagyobb része a környező nagyvárosokból (Budapest, Jászberény, Szolnok, Cegléd) látogat a térségbe.

A Pest megyei Farmos határában 2004 óta zajlik a kétéltűek szervezett mentése, a közúti gázolások csökkentése érdekében. A kétéltűek telelő- és szaporodóhelyét a 311-es műút választja el, ezáltal óriási veszélynek kitéve a tavasszal nagy tömegben vonuló állatokat. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai és a helyi civilek több mint 15 éve szervezik a mentést önkéntesek bevonásával, mely egyben számos adatot szolgáltat az itt élő kétéltű populációk monitorozásához is. A mentést 2007 óta módszeres kutatási és adatrögzítési protokoll szerint végezzük a mentett állatok tekintetében, és 2014-től az önkéntesek vonatkozásában is.

A fokozódó globális ökológiai problémák (természetes élőhelyek fogyatkozása, nagy mértében csökkenő biodiverzitás, fajok kihalása) egyre sürgetőbben követelik meg a társadalmi szintű cselekvő részvételt szűkebb-tágabb lakókörnyezetünk megóvásában. A békamentés az önkéntes résztvevők számára kortól függetlenül, komolyabb szaktudás nélkül is végezhető aktív tevékenységre ad lehetőséget a természetvédelemben, és ami nagyon fontos: azonnali sikerélményt nyújt. Emellett a mentett fajokat tekintve pozitív irányba mozdítja el az ún. „nem szeretem” állatok iránti attitűdöket, az előítélet mentes gondolkodást.

Tapasztalataink szerint az akció erősíti az emberek környezethez, tájhoz való kötődését, és a környezeti értékek irányában felelősen gondolkodó és aktívan cselekvő állampolgári magatartás kialakulását. A farmosi nádas és békamentés ennek következtében vált ismertté a térségben és országosan is. A részt vevő gyerekek sikerként élik meg a mentésben való közreműködést, úgy érzik, valóban tudtak tenni valamit az itt élő kétéltűekért, számos pozitív visszajelzést kapunk levélben és a kísérő pedagógusoktól is.