A mi csapatunk nyert

Május 18-án Hollókőn került megrendezésre harmadik alkalommal az Országos Natúrparki Vetélkedő döntője, a Cserhát Natúrpark és a Magyar Natúrpark Szövetség szervezésében.

Az egyes natúrparkok helyi vetélkedőin nyertes csapatok versenyeztek Hollókő- Ófaluban az országos győzelemért.

Pénteken érkezett meg a 8 csapat Felsőtoldra, ahol vacsorával vártak bennünket, majd a gyerekek bemutatkoztak, ismerkedtek egymással. A Pannontáj- Sokoró és a Szigetköz Natúrpark csapatai már tavaly is részt vettek a döntőn, és mint kiderült, azóta is tartják a kapcsolatot pár ott megismert csapattal, akikkel most nagyon örültek a találkozásnak.

 

Szombat reggel festői környezetben túráztunk át Felsőtoldról Hollókőre, ahol megnéztük a várat és egy rendhagyó történelemóra keretében a középkori lovagi életet, fegyvereket is bemutatták a csoport számára.

Ebédre már kellően elfáradtunk, de a két órakor kezdődő vetélkedő változatos és érdekes feladatait minden gyerek lelkesen küzdötte végig. Natúrparki térképet raktak ki, lekvárt kóstoltak, ökocimkéket ismertek fel, tanösvényes kvízt töltöttek ki, és a tájoló használatában is jeleskedniük kellett.

 

Felsőtoldon került sor a vetélkedő értékelésére és eredményhirdetésére. Az állomáshelyeken segítők véleménye szerint nagyon jól dolgoztak együtt a gyerekek csapatban, és amit nem tudtak, logikus gondolkodásukkal kitalálták.

Pekár István, a Cserhát Natúrpark kuratóriumi tagja gratulált a résztvevő 8 csapat tagjainak és a felkészítő pedagógusoknak, és elmondta, milyen fontos dolog az, amit a gyerekek tesznek: megismerik az őket körülvevő környezetet, tájat, és évről évre számot is adnak erről.

 

Az előző évek hagyományainak megfelelően az első három legjobb pontszámot elért csapatot emelték ki, a további sorrend sosem kerül kihirdetésre, hiszen ezzel a hétvégével, ezzel a vetélkedővel mindenki csak nyer: tudást, tapasztalatot, élményeket, baráti kapcsolatokat.

 

3. helyezést ért el az Írottkő Natúrpark csapata

2. helyezést ért el a Hegypásztor kör csapata

 

A III. Országos Natúrparki Vetélkedő döntőjét a Pannontáj- Sokoró Natúrpark csapata nyerte meg. 

Sokorópátkai Általános Iskola 7. osztályos tanulói, Horváth Zsófia, Végh Beáta és Vargyas Regina szerepeltek a legjobban a feladatok megoldása során.

A gyerekek felkészítő pedagógusa Petrovicz Tünde, aki által felkészített csapatok 3 éve vesznek részt a saját natúrparki vetélkedőnkön, és rendre meg is nyerik azt. A csapattagok közül Zsófi már harmadszor vett részt az országos döntőn.

Csapataink 2 éve negyedik, tavaly második, idén pedig az első helyet nyerték el.

Nagyon büszke vagyok a három lányra, akik kimagasló teljesítményt nyújtva szereztek tegnap dicsőséget natúrparkunknak, és hálásan köszönöm Petrovicz Tünde munkáját és együttműködését, hogy ez megvalósulhatott.

Köszönjük a meghívást és a kitűnő szervezést a Cserhát Natúrparknak és a Magyar Natúrpark Szövetségnek, számtalan élménnyel lettünk gazdagabbak az ott töltött másfél nap során.

 

Székely Rita
elnök