A Natúrpark bora 2019.

A Pannonhalmi- és a Soproni Borvidék borai kiemelkedő nemzeti értékek, ezért a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat idén immár 18. alkalommal rendezte meg Győr-Moson-Sopron Megye Borversenyét június 20-án Győrben, az Apátúr Házban.

 

Rókusfalvy Pál borász, kommunikációs szakember a borversenyen elmondta, „azért is jók a borversenyek, mert a kóstoló a fajtákon belüli különbségeket alaposabban ki tudja érezni.”

Pető Péter, a megyei közgyűlés alelnöke az eseményen elmondta, „érezhető a borokon, hogy a tavalyi kedvezőbb időjárás volt a megyei bortermelés számára. A borbírálaton fehér- és vörösborból is kiemelkedő tételeket is kóstolhatott a zsűri.” Majd hozzátette, „a konferencián országos hírű előadók tartottak előadást a bor és marketing, valamint a bor és a gasztronómia kapcsolatáról, bortörténetről és más, a bortermelőket érintő agrárinformációkról.”

A borkonferenciát a PH-Érték elnevezésű, új, közösségi borminőségi kezdeményezés mutatkozott be.

Idén közel száz a Pannonhalmi – és a Soproni Borvidékről származó bor közül választották ki a szakemberek a legjobban sikerült italokat. A megye legjobb fehérbora a Cseri Pincészet Quartus Rajnai Rizlingje, a legjobb vörösbora pedig az Iváncsics Pincészet Quartett Cuvee-je lett. Emellett kilenc különdíjat is kiosztottak.

Az idei évben először választottuk meg a Pannontáj- Sokoró Natúrpark borát, mely Szabó Norbert kajárpéci borász 2015-ös évjáratú Kékfrankosa lett.