Bejárható térképpel ismerhetjük meg Szigetközt

2019. október 30.

 

Különleges, bejárható Szigetköz térképet és egy önfenntartó mintakertet adtak át Kimlén a helyi látogatóközpontban a napokban. Ezt megelőzően tájsétára invitálták az érdeklődőket.

Króneisz Flóriánné nyugdíjas biológia–földrajz szakos tanár vezetésével, a Szigetköz Natúrpark Egyesület meghívására a napokban Kimlén egy tájsétára indulhattak az érdeklődők. Az egykori pedagógus gyermekeknek, felnőtteknek egyaránt bemutatta a helyi iskola melletti tanösvény mentén található csodákat.
A Szigetköz Natúrpark Egyesület e tájsétával kapcsolódott a Magyar Natúrpark Szövetség által is támogatott Nemzetközi Tájnap rendezvénysorozathoz. Ide várták a térség polgármesterei mellett a natúrpark legújabb együttműködő partnerét, a Mosonmagyaróvári Kézilabda Klub képviselőit is, felhívva a figyelmet a mindennapi aktív és rendszeres testmozgás előnyeire.
– A Szigetköz – Mosoni-sík Leader Egyesület által megítélt támogatásból egy, a környezettudatos oktatás célját szolgáló, bejárható Szigetköz-térképet valósítottunk meg. A látványtérképen a huszonhat szigetközi település értékeit tüntettük fel – hangsúlyozta Pető Péter, a Szigetköz Natúrpark Egyesület elnöke. A térképet majd elviszik iskolákba, projektnapokra is. Hozzátette: a nyár folyamán foglalkoztak olyan „égető” ügyekkel is, mint a szúnyogok vagy a hódok kérdése – erről a Kisalföldben többször is beszámoltunk. Jövőre egy natúrparki tábor szervezését tervezik.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyedi támogatásával a kimlei Látogatóközpont (melyet az egykori kisiskola épületében egy TOP pályázat keretében alakítottak ki) udvarán egy mintakertet hoztak létre 5 millió forintból. Eller Gizella kimlei polgármester szerint azt szeretnék bemutatni, hogyan lehet önfenntartó módon kertet művelni. A komposztálás és a szelektív hulladékgyűjtés szükségszerűségére is oktatják a jövő nemzedékét. Székely Rita, a Magyar Natúrpark Szövetség alelnöke, a Pannontáj-Sokoró Natúrpark Egyesület elnöke egy rovarokat és lepkéket csalogató kékszakállt, egy fügét (mely a klímaváltozás következtében hazánkban is beérik) és egy örökzöld babért ajándékozott a kimleieknek.

www.lajtapress.kisalfold.hu