December

Ki a menő?

Hogy kerül ez a cím egy hulladékcsökkentéssel foglalkozó kiadványba? És mi ez a blabla a naptárban a pénzről meg a jófejségről?

Úgy gondoljuk, hogy ha a világ, azaz az emberek gondolkodás nem változik, akkor hiába minden erőfeszítés egy tisztább, élhetőbb Földért, országért, városért vagy faluért. Hulladékuk mennyisége pedig pontosan mutatja mennyit pazarlunk, mennyi fölösleges dolgunk van és mennyire felelőtlenek vagyunk.

Persze nem mondhatjuk meg, kinek mi legyen a fontos, azt sem adhatjuk parancsba, hogy mindenki szeressen a természetbe járni. Nem is akarjuk. Annyit tehetünk és teszünk is, hogy felhívjuk a figyelmeteket arra, hogy baj van és ötleteket is adunk a megoldásra. Reméljük, hogy mindaz, amivel az év során foglalkoztatok, vagy legalább egy szelete, megragad bennetek és beszéltek róla másoknak, szüleiteknek, messzebb lakó rokonaitoknak, barátaitoknak.

Sajnos ez a téma nagyon ritkán szerepel a napi sajtó címoldalán, vagy a tévében ezért mindenkinek magának kell utána járnia.

Talán az is kiderült számotokra, hogy az egész cécó nyertese vagy vesztese mi magunk vagyunk. A Föld erőforrásaitól, nyersanyag készletétől, termésétől és vízkészletétől függ egészségünk, és az is, hogy tudunk-e békében élni más népekkel.

Mégse látunk tovább az orrunknál és csak a MOST-ban tudunk gondolkodni. Pedig egy emberélet ma már 80-100 év is vígan lehetne, ha picikét el tudnánk szakadni attól amit annyira egyértelműnek gondolunk. Egyértelmű, hogy van ételünk és italunk, fedél a fejünk felett. Tanulhatunk, kőházakban lakunk ami télen fűthető. Egészségesek vagyunk, de ha kell 1 napon belül orvosi segítséget kérhetünk.

Jobb tudni, hogy ezzel a világ felső 10%-ba tartozunk. Nem térünk ki afrikai asszonyokra, akik napi 10-20 km-t is gyalogolnak, hogy egy folyóból meríthessenek vizet, vagy azokra a szegény ázsiai népekre, akik kunyhókba zsúfolva laknak, 1 váltás ruhájuk van és kb 5 féle élelmiszert esznek egész életükben.

Nekünk pedig legfőbb kérdéseink arra vonatkoznak, hogy mi ment a tévében tegnap, milyen okostelefont vegyünk és miért van kátyú az aszfalton. Ezek miatt pedig elpazaroljuk a Föld kincseit, nyersanyagait, megmérgezzük a termőföldeket, hajtunk, mint egy őrült, hogy többet keresünk, majd a vagyonunk felét gyógyszerre költjük. Nem abszurd ez?

Ha nem felesleges dolgok után vágyakoznánk, csak azért mert más is azt teszi, sokkal több mindenre lenne időnk és boldogabbak is lennénk. Tényleg szükségünk van ennyi tárgyra, ennyi élelmiszerre? Tedd a szívedre a kezed: nem lenne jobb együtt tölteni az időt azzal akivel csetlesz? Nem lenne jobb csinálni valami emlékezeteset, ahelyett, hogy a tévében nézed a msok fejéből kipattant, valótan  izgalmakat? Tényleg agyoncsomagolt és tartósított élelmiszerre van szükségünk a friss helyett?

A természet, ha hagynánk, mindenben kiszolgálna minket. Mindenkinek (komolyan, mindenkinek!) jutna élelmiszer, ha azt, és annyit ennénk amire szükségünk van. Kevesebb beteg, allergiás, depressziós ember élne a Földön, ha nem újabb és újabb utak épülnének, hogy a gyűjtő hóbortunkat kiszolgálják. Tisztább lenne a levegő a kisebb forgalom miatt, a messziről hozott, feldolgozott élelmiszer helyett lehetne egészséges, vegyszermentes termékeket fogyasztani. Az pedig eszünkbe se jut, mi lesz ha már az összes ivóvizet beszennyeztük, az összes termőföldet kizsigereltük és minden zöld területet leaszfaltoztunk. Mi emberek is árammal és wifi-vel működünk majd?

Ne feledkezünk el arról, hogy az ember társas lény, szüksége van embertársaira az életben maradáshoz is, nem csak ahhoz, hogy jól érezze magát a bőrében. Kevés figyelmet fordítunk kapcsolatainkra, pedig ideje lenne embertársainkat szeretni és tárgyainkat használni, nem pedig fordítva.

Mi, a pályázat megálmodói úgy gondoljuk a hulladékcsökkentés hátterében egyfajta szemléletváltásnak kell állnia. Az emberek boldogságának, jól-létének csak egy része a tiszta környezet, de ezt megfordítva, a boldog élet feltétele a természet tisztelete!

További cikkek, érdekességek a témában:

A hónap évfordulóiról, emléknapjairól bővebben itt olvashatsz:

December – Advent: Ekkor készülünk a karácsonyra, ami nem csak az ajándékok megvásárlását jelenti. Lehet hulladékmentes jótetteket, élményeket sőt újrahasznosított anyagokból készült tárgyakat is ajándékba adni.

December 6. – Mikulás napja: A mi kultúránkban ezen a napon is kapnak ajándékot a gyerekek. Ha lehet kérjetek inkább gyümölcsöt, sütit az agyoncsomagolt édességek helyett. http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=36032134

December 11.Nemzetközi hegy nap: A hegyek, hegységek természeti kincseink. Jelentőségük többek közt a Föld klímájában betöltött szerepük miatt felbecsülhetetlen. A világ hegyvidékeinek ásványi kincsei nélkülözhetetlenek számunkra, tájaik különleges kultúrákat tárnak fel, melyek ismerete nélkül szegényebbek vagyunk. http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=35387340

December 25.-26. – Karácsony: Ez az ünnep egy egész fejezetet megtöltene, ha környezetvédelmi szempontból vizsgálnánk. Kezdhetnénk a díszkivilágítással, folytathatnánk a fölösleges ajándékokkal és a csomagolóanyagokkal amik kb 3 perc után kerülnek a szemétbe…. Lehetne idén ez tényleg a szeretet és nem a tárgyak ünnepe?

December 27. – Herman Ottó halála (1914): Nem csak a természettudományok területén jeleskedett (madarak, pókok), de a néprajzi, a régészeti kutatásokat is folytatott, sőt politizált is

Filmek:

itt megnézhető online is: http://indavideo.hu/video/Lorax_3

Játékok:

Tanári zsebkönyv háttér anyaga:

 • „Szórakozós játék” : A gyerekek párba állnak, mindenki választ, vagy húz egyet a szórakozásfajtákat tartalmazó kártyákból. A párok tagjai 2-2 percig érvelnek a saját kártyájuk mellett és a másiké ellen. A végén meg kell egyezniük, melyiket választják közös időtöltésnek. (forrás: Fogyasztókúra II./7)
 • Segítő kérdések a jó és rossz hatások összeírásához: (forrás: Fogyasztókúra II./7)
  • Milyen hatással van rám?
  • Mennyibe kerül?
  • Mennyi szemét termelődik közben?
  • Mivel jutok oda?
  • Mire van közben szükségem?
  • Hányan csináljuk?
  • Mik a pozitív hatásai?
  • Mik a negatív hatásai?
 • Galla Miklós: Szépségem titka (A cucc) c. videó: https://www.youtube.com/watch?v=wmkDCpw0Bmg