Ébresztő, natúrpark!

A Pannontáj- Sokoró Natúrpark 2019. május 4-ére, Tényőre szervezte meg rendezvényét a Magyar Natúrpark Szövetség „Te is tehetsz érte! – Környezeti nevelési programsorozat natúrparkjainkban” országos programsorozata keretében.

Környezeti nevelési szakmai rendezvényünk a Pannontáj- Sokoró Natúrpark térségében, és a környező településeken került meghirdetésre.

Az eredeti elképzelés szerint egy túrát terveztünk a tényői dombok között, azonban ezt az esős időjárás nem tette lehetővé.

A rendezvény fő célja az volt, hogy a környékbeli általános iskolásokkal megismertessük szűkebb és tágabb környezetüket, a túra során látható gyógynövényeket, térségünkre jellemző állat és növényvilágot. A túra a tényői turisztikai központtól indult volna, és a Petőfi utcán végighaladva a régi nádfedeles parasztházakat is megtekintettük volna. A Tényőn szinte háborítatlanul megmaradt házsorok a Pannonhalmai Apátság birtokain dolgozó zsellérek múltját őrzik, az épületek magukon hordozzák a Kisalföld népi építészetének jegyeit is. A túra a dombtetőig vezetett volna fel, ahonnan körbe nézve lábunk előtt hever Tényő és belátható az egész Sokoró, tiszta időben a Bakonyt is látni lehet.

 

A program a Pannontáj- Sokoró Natúrpark területén lévő, a győri és a környékbeli, de nem natúrparki iskolák körében került meghirdetésre, előzetes regisztrációt kértünk, melyet 27 csapat jelentkezése után lezártunk.

A csapatok a következő településekről jelentkeztek:

  • Sokorópátka - 3 csapat
  • Győrszemere - 3 csapata
  • Győr, Gárdonyi Géza Általános Iskola – 7 csapat
  • Pannonhalma – 2 csapat
  • Győrújbarát – 2 csapat
  • Lovászpatona (Nagydém) – 2 csapat
  • Rábapatona – 2 csapat
  • Écs -1 csapat
  • Szerecseny – 1 csapat
  • Tápszentmiklós – 4 csapat

 

A túra helyett, melyet az esős időjárás meghiúsított, több beltéri, vagy fedett területen álló állomáshelyen zajlott a program, melyet a 3 fős csapatok 5 percenként indultak el teljesíteni. A várakozó csapattagok sem unatkoztak. A KAEG Ravazdi Erdészeti Erdei Iskolája és Libor Mária jóvoltából fa táblácskára névtáblát készítettek, és falevelet faragtak, színeztek a rendelkezésükre álló időben, valamint egy nagy molinót készítettek, melyen mindenki elhelyezte kézjegyét és rajzát.

Az állomáshelyeken változatos feladatok voltak: lepkéket kellett felismerni, natúrparkokkal kapcsolatos kvízt megoldani, lekvárt kóstolni, fotókról felismerni, melyik településen járunk, anyanyelvi növényes-állatos feladatokat kellett megoldani, valamint az erdei állatok lábnyomát kellett a nevükkel és „családtagjaik” nevével összepárosítani.

Az eső ellenére remek hangulatban telt a program, melynek megvalósításában segítséget nyújtottak a győri Kazinczy, Bercsényi és Pattantyús gimnázium közösségi szolgálatos tanulói, Havasréti Béláné magyar szakos tanár, tehetségpedagógus és Horváth Gyula, Győrszemere polgármestere is.

 

Nagyon finom reggelit kaptunk a sokorópátkai Pedró Pékségtől, az ebédet pedig a tényői Vadász Vendéglő készítette el nekünk. A program helyszínét Tényő Község Önkormányzata biztosította részünkre.

A nap során díjakat is osztottunk ki, a rajzverseny résztvevőinek és a III. Pannontáj- Sokoró Natúrparki vetélkedő résztvevői számára is értékes ajándékcsomagokat tudtunk adni: nyertes pályázataink során elkészített fotókönyvünket és társasjátékunkat is örömmel adtuk át. A Muszáj Egyesület támogatásaként a résztvevők egy Nagy Hulladék Kvíz nevű kártyajátékkal is gazdagodtak.