Szakmai műhely Békéscsabán

2018. október 5.

 

A hazai natúrparkok képviselői ismét találkozhattak a Magyar Natúrpark Szövetség, Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület és a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület közös rendezvényén (szakmai műhely), az EFOP-5.2.2-17-2017-00017 - Együtt a fiatalokért! projekt keretében, Békéscsabán.

A rendezvényen köszöntőt mondott Vantara Gyula, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület elnöke, és Básthy Béla, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke is.

A szakmai műhely első előadását Márk-Nagy Jánostól hallhattuk, aki az Erdélyi Kárpát Egyesület képviseletében érkezett. Az egyesület a fiatalok, főként 5-12 éves gyermekek természetvédelmi tevékenységekbe való bevonásával foglalkozik.

A magyar ökoiskolai rendszert Tóthné Tímár-Geng Csilla mutatta be. Jelenleg hazánkban mintegy 1000 ökoiskola működik, melyeknek 70 %-a általános iskola. Az ökosikolák egységes kritériumrendszer alapján működnek, mely alapján az iskolák nyomon követése folyamatos.

Koszecz Sándor, „Okos vidék, avagy a fiatalok megtartása új közösségi terek mentén – Kollabor” című előadásában a XXI. század, fiatalokat megtartó lehetőségiről beszélt, melynek egyik legfontosabb eszköze egy ultramodern közösségi tér.

Az ezek után következő Kemencés Tanya egy olyan közösségi tér, mely szöges ellentétben áll a Kollaborral, bár a hely fenntartásának célja ugyanaz: helyet, időt és figyelmet fordítani a fiatalokra. A Kemencés Tanyát Szlávik Krisztina a mezőkovácsházi Művelődési Ház vezetője és helyi pedagógusok, a fiatalok véleménye alapján alakították ki.

A következő előadó, Hagyáné Takács Ibolya, a kertészetében feleslegessé váló növények felhasználásáról, illetve a Zöld Óvoda programról beszélt. A fel nem használt növényeket az óvodák zöldítésére ajánlotta fel, illetve kidolgozott egy komplex programot, melynek során élménydús foglalkozások keretében ismerteti meg az óvodáskorú gyermekekkel a kertművelést.

Gurbán Líviusz, a Körök Völgye Natúrpark Egyesület munkatársa részletesen bemutatta az egyesület tevékenységeit, elsősorban azokra fókuszálva, melyek középpontjában a gyerekek állnak.