Emlékeztető szakmai műhelyről – Mezőörs, Magyar Műhely Alapítvány

2019. december 11.

 

A szakmai műhely során a Magyar Műhely Alapítvány vezetője, Szabó Gyula mutatta be az Alapítvány elmúlt 25 évben kifejtett, fiatalok felkarolásával kapcsolatos tevékenységét. Szabó Gyula az idén Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott, az elismerést alapítványi tevékenységéért, tehetséggondozó munkájáért, a falusi gyerekek felkarolásáért ítélték neki.

Székely Rita bemutatta az EFOP Együtt a fiatalokért! projekt elmúlt két évben elért eredményeit. Két év alatt több, mintegy 20 alkalommal került sor 1 vagy 2 napos  rendezvény megvalósítására, melyek lehetőséget adtak arra, hogy megismerjük a natúrpakok környezetei nevelési tevékenységeit, romániai, szlovákiai, osztrák projektpartereink által is több jó gyakorlatot megismerhettünk a határon túlról. Ezek az alkalmak a natúrparkok közötti szakmai kapcsolatok erősödéséhez, illetve a külföldi, vidékfejlesztéssel és szemléletformálással foglalkozó szervezetek közötti kapcsolatok erősödéséhez is nagy mértékben hozzájárultak.

A projekt keretében elkészült a natúrparkok jó gyakorlatait bemutató tanulmány, kb. 160 oldal terjedelemben, illetve a magyar natúrpark iskolai követelményrendszer (egységes környezeti nevelési és szemléletformálási rendszer) tervezete is.

Petrovicz Tünde, a Sokorópátkai Általános Iskola tanára előadásában bemutatta, hogy az iskola hogyan tud megfelelni a natúrparkiskolai követelményeknek, illetve a natúrparkiskolai kirtéiumrendszerben foglaltakat hogyan tudják beépítési az iskolai tananyagba. Bemutatta a térségi foglakoztató könyv tematikáját is, mely segítségükre lesz az iskolai környezeti nevelési programok végrehajtásakor. A natúrparkok részéről az elsődleges szakember, aki a tanácsokkal látja el: Székely Rita.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. részéről dr. Kiss Gábor tartott előadást a natúrparkok jelenlegi helyzetéről, illetve arról a fejlődési folyamatról, mely az elmúlt években volt tapasztalható.

A szakmai műhely a projekt során tapasztaltak összefoglalásával végződött.

 

2019.12.11.

Polgár Tibor sk.
szakmai vezető