Európai natúrparkok csúcstalálkozója

 

2017.06.28.

 

A natúrparkokról szóló négyoldalú együttműködés jegyében, közös szervezésben, közös finanszírozásban az Európai natúrparkok csúcstalálkozójára utazott a Földművelésügyi Minisztérium, a Herman Ottó Intézet, a Magyar Natúrpark Szövetség és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat képviselőiből álló delegáció. Az MNVH-t Székely Rita Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős képviselte.

A német Észak-Rajna-Wesztfália tartomány brüsszeli uniós képviseleti épületében megtartott rendezvényen különböző európai országokból mintegy száz fő vett részt.

A védett természeti és táji értékek megőrzését és hasznosítását célul kitűző térségi együttműködésekről (natúrparkok) készített átfogó európai tanulmányt a Német Natúrparkok Szövetsége az illetékes német szövetségi minisztérium támogatásával. A munkában részt vett az EUROPARC Szövetség és a nemzeti natúrpark szövetségek, így a Magyar Natúrpark Szövetség is. A projekt eredményeként megjelent „Living Landscapes” (Élő tájak) című könyv 22 ország regionális parkjairól nyújt áttekintést országonkénti bontásban. A kiadványt az európai regionális parkok ernyőszervezeteinek első csúcstalálkozóján mutatták be Brüsszelben.

A rendezvényen 20 állam (EU-tagállamok illetve Svájc és Norvégia) regionális natúrpark hálózatának vezetője – köztük Básthy Béla a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke – aláírta a Regionális Natúrparkok Európai Nyilatkozatát. Az aláírók az Európai Unióhoz és tagállamaihoz fordulnak a regionális natúrparkokra jobban építő, Európa fenntarthatóságát támogató integrált és jövőképes megközelítés érdekében.

Összesen kb. 900 regionális natúrpark van az EU 20 tagországában illetve Norvégiában és Svájcban. Együttesen az Európai Unió teljes területének 8 %-át foglalják el.

A regionális natúrparkok jelentősen hozzájárulhatnak az EU természetvédelmi irányelveinek, így az Élőhely- és a Madárvédelmi Irányelv, valamint a Víz Keretirányelv lokális megvalósításához, valamint támogatják az Európai Uniót és tagállamait a Biodiverzitás Stratégia és a Zöld Infrastruktúra Stratégia célkitűzéseinek elérésében is.

A natúrparkok a vidéki térségek innovatív és fenntartható fejlesztésének modellrégiói. Munkájukkal és tapasztalataikkal a fenntartható mezőgazdaság fontos partnerei, és ezért erősebb bevonásuk szükséges a jövő vidékfejlesztési programjaiba. Tevékenységük a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos képzés terén is iránymutató, fontos partnerei az iskoláknak és az oktató, nevelő intézményeknek.

A fenti témákról szólt a könyvbemutatót követő pódiumbeszélgetés, amelyen részt vett Nicola Notaro az Európai Bizottság Környezeti Főigazgatósága természetvédelmi osztályvezetője, Martin Scheele az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága vidékfejlesztési koncepció és koherencia osztályának vezetője, valamint Ignace Schops az EUROPARC Szövetség, az európai védett területek ernyőszervezetének elnöke.

A „Living Landscapes” című könyv és a Regionális Natúrparkok Európai Nyilatkozata letölthető a Német Natúrpark Szövetség honlapjáról angol nyelven: https://www.naturparke.de/service/presse/pressemitteilungen/nachricht/european-summit-of-regional-nature-parks.html

A magyar delegáció a szakmai tanulmányút során látogatást tett a német Neckartal-Odenwald Natúrparkban és a Bergstraße-Odenwald Geonaturparkban is, ahol a natúrparkok és geoparkok németországi szervezeti felépítéséről, finanszírozási rendszeréről kaptak tájékoztatást.

 

Székely Rita

MNVH Győr-Moson-Sopron megyei területi felelős