Fedezd fel a natúrparkokat! – Tájnapi tájséták az október 20-i hétvégén

2019. október 16.

 

A Táj Nemzetközi Napját a 2000-ben, Firenzében elfogadott Európai Táj Egyezmény megvalósításának jegyében kezdeményezte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (www.coe.int/en/web/landscape).

A magyar natúrparkok az idén is tájséták meghirdetésével csatlakoznak a kontinensünk táji örökségének megőrzését és fenntartható hasznosítását elősegíteni hivatott kezdeményezéshez.

Natúrparkjaink immár több mint két évtizede tevékenykednek az élő és élhető vidéki tájak erősítése érdekében. A helyi hagyományokon alapuló, ugyanakkor a táj védelmében és a térségfejlesztésben is az innovatív megoldásokat kereső natúrparki közösségek száma évről évre örvendetesen gyarapszik - az idén ismét 2 térség kapta meg a "natúrpark" névhasználati címet a természetvédelemért felelős minisztertől: megalakult a Zselici Ezüsthárs Natúrpark és a Tápió Natúrpark is, így már 14-re növekedett a natúparkok száma hazánkban.

A Táj Nemzetközi Napja alkalmából az október 20-i hétvégén helyi szakvezetők segítségével, élményszerűen ismerhetik meg az érdeklődők natúrparki tájainkat. A meghirdetett tájsétákról részletes információ található a Magyar Natúrpark Szövetség közösségi oldalán, a következő eseménynél: TÁJNAPI ESEMÉNYEK 2019, illetve az alábbi táblázatban:

 

[supsystic-tables id=4]

 

A tájnapi tájséták a hazai natúrparkok és natúrparki kezdeményezések, valamint e térségek és közösségek tervszerű fejlesztéséért tevékenykedő országos szervezetek összefogásával valósulnak meg. A programok országos szintű kommunikációjában az Agrárminisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztálya, a Magyar Natúrpark Szövetség, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, valamint a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. is részt vesz.

(www.naturparkok.hu)