Komplex hulladékcsökkentési szemléletformálás a Pannontáj- Sokoró Natúrpark területén  

 

A Pannontáj- Sokoró Közhasznú Egyesület a Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesülettel közösen támogatást nyert „Komplex hulladékcsökkentési szemléletformálás a Pannontáj– Sokoró Natúrpark területén” címmel.

A programok megvalósítása során az Innovációval a Fenntartható Fejlődésért Egyesülettel működünk együtt.

 

Célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a hulladék termelésben és -kezelésben a lakosság szerepére. Szeretnénk rávilágítani, hogy pénzünk elköltésével mi döntünk, mi formáljuk a gazdaság kínálatát.

A folyamat összetett, és ebbe bárki, több ponton bekapcsolódhat: vásárlásnál, szelektív gyűjtésnél, helyben történő újrahasznosításnál.

 

1. Hulladék csökkentési öröknaptár összeállítása: Minden osztály kap egy falinaptárt, melyben minden hónapban egy hulladékcsökkentési 'kihívást' adunk, emellett jelölve vannak a jeles napok, témához kapcsolható események évfordulói, ide köthető emberek születés- és halálozási dátumai. A kihívásokhoz kapcsolódó olvasmányok, feladatlapok honlapunkon lesznek elérhetők letölthető füzet formájában. Ez önálló vagy iskolai közös munkát tesz lehetővé. Az öröknaptár- forma pedig túlmutat a pályázat keretein, egész évben és minden évben használható.

 

2. Az osztályfőnökök a témához kapcsolódó kézkönyvet kapnak, melyben korosztályonként (1-3, 4-6, 7-8 oszt.) további forrásokat, háttéranyagokat, kreatív foglalkozáshoz ötletet találnak. Ez tanórákon és rendezvényeken is hasznosítható.

 

3. Interaktív foglalkozás osztályoknak: Játékos formában dolgozzuk fel a problémakör egy - egy szeletét. Egyesületünk önkéntesei az iskolákba ellátogatva 45 perces foglalkozást tartanak a gyerekeknek. Erre a programra a pályázat időtartama alatt várjuk az osztályok jelentkezését, de később is elérhetővé tesszük az érdeklődők számára.

 

4. „Felesleges termékek” kiállítás a Natúrpark 3 helyszínén, 1-1- hónapig. Célja a projekt népszerűsítése és a diákok mellett a felnőtt lakosság figyelmének felhívása a problémára.  

 

További információ:

https://www.facebook.com/pannontaj/

A projektről megjelent interjúk:

 

A Tilos rádió műsorában 7:50-nél hallhatnak a tényői rendezvényről

tilos  

 

 

Győr+ TV riportja

 

 

Kiadványaink:

 

Öröknaptár

Ezzel a naptárral az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a hulladék termelésben és kezelésben a lakosság szerepére. Szeretnénk rávilágítani, hogy pénzünk elköltésével mi döntünk, mi formáljuk a gazdaság, a boltok kínálatát. Ebbe bárki, több ponton bekapcsolódhat: vásárlásnál, szelektív gyűjtésnél, helyben történő újrahasznosításnál.

tovább a naptárhoz...

 

Tanári segédlet

A hulladékcsökkentési programunkhoz készült egy tanári segédlet is, mely kifejezetten a pedagógusok számára íródott. A füzet rövid háttéranyagokat és programajánlókat tartalmaz, melyet korosztályonként (1-3, 4-6, 7-8 osztály) csoportosítottunk. Reméljük, sok hasznos tippet találnak benne, melyek segíthetik munkájukat, illetve a felnövekvő nemzedék szemléletformálását is.

tovább a tanári segédlethez...