Hungarikum Projektnap

2019. szeptember 20.

 

2019. szeptember 20-án az Agrárminisztérium Hungarikum Bizottsága által támogatott projektnapon vehettek részt a Kimlei Nemzetiségi Általános Iskola diákjai.

Projektnapon az általános iskolás korosztály szemléletformálását, értékeink gyűjtésével, ápolásával kapcsolatos oktatását, nevelését segítettük elő, másrészt egy életművet felölelő kiállítóteret hoztunk létre a településre érkező vendégek, osztálykiránduláson résztvevők számára.

A projekt címe: „Értékőrző identitástudat növelés a Szigetköz – Mosoni-sík térségben”

A nap folyamán a gyerekek évfolyamonként ismerkedtek meg különféle hagyományokkal, népszokásokkal. A kisebbek lelkesen énekelték a szigetközi népdalokat, táncoltak a Kislaptáros zenekar vidám dallamaira, Viszló Kitti vezetésével. Éhségüket az általuk készített kiflikkel csillapíthatták. Amíg sültek a kiflik, megtudhatták a kenyérkészítés csinját-binját Susovits Józsefné Piri nénitől és Nagyné Andirkó Juliannától. Gyógynövények hatásairól is sok mindent megtudtak, Sudár Birtok vezetőjétől Sudárné Boros Erzsébettől, miközben mindenki készített magának fürdősót.

Felsős korosztály a Csónakházban kialakított Timaffy László emlékkiállítás tekintette meg, Tóth Máté történész, Hansági Múzeum munkatársa sok érdekes dolgot mondott el a gyerekeknek a népszokásokról, Laci bácsi munkásságáról.

Nagyobbakkal Sudár Miklós szagoltatta, kóstoltatta a fűszernövényeket és mindenki vihetett haza saját maga által összeállított fűszersó keveréket. 

Zokob Anett segítségével festettek két faliképet a diákok,amelyek egymáshoz illesztve mutatnak egységet a horvát és a német nemzetiség között. Az éppen nem festő gyerekek az egyesület társasjátékai által ismerkedhettek a Szigetköz, Mosoni-sík épített örökségével, természeti értékeivel és környezettudatos szemlélettel. 

Fiúk nagy örömére a Mosonmagyaróvári Íjász Egyesület két tagja íjász bemutatót tartott és ki is próbálhatta mindenki, hogy milyen nehéz is volt régen íjakkal vadászni.

Fontos szempont szemléletünkben, hogy projektben élmények mellett eszközökkel is gazdagodjon a résztvevő szervezet. A kimlei iskolások fellépő ruhákkal, projektorokkal, CD lejátszókkal, hangszerekkel gazdagodtak, amelyeket még sok-sok évig tudnak hasznosítani.

Köszönjük az Agrárminisztérium támogatását, hogy az öt éve már sikeresen működő programsorozat idén is folytatódhatott.

 

www.new.szms.hu