III. Országos Natúrparki Vetélkedő a Cserhát Natúrpark és a Magyar Natúrpark Szövetség szervezésében

2019. május 19.

 

 

2019. május 17. és 19. között Felsőtoldon illetve Hollókőn, a Cserhát Natúrpark területén zajlott a natúrparkok diákcsapatainak vetélkedője. Az Országos Natúrparki Vetélkedő a 2017-es kőszegi, majd a 2018-as győrújbaráti vetélkedő után immár harmadszor került megrendezésre, ezúttal Nógrád megyében.

Az Országos Natúrparki Vetélkedő döntőjére a hazai natúrparkok és natúrpark kezdeményezések 3 fős, felső tagozatos diákcsapatokkal jelentkezhettek.
A döntőre való jelentkezés alapfeltétele volt, hogy 2019 tavaszán kerüljön megrendezésre egy helyi natúrparki vetélkedő a natúrpark területén működő általános iskolák részvételével (minimum 3 iskola).
A döntőbe a helyi győztes csapatok kerülhettek be.
Idén 8 helyszínen került sor helyi vetélkedő lebonyolítására, így a döntőben a következő natúrparkok és natúrpark kezdeményezések csapatai vehettek részt:

Vértesi Natúrpark, a Körösök Völgye Natúrpark, a Kapos-hegyháti Natúrpark, a Cserhát Natúrpark, a Szigetköz Natúrpark, a Pannontáj-Sokoró Natúrpark, Írottkő Natúrpark, illetve a tervezett Vasi-Hegyhát-Rábamente Natúrpark.

A program pénteken a csapatok bemutatkozásával indult. A bemutatkozások alkalmával a csapatok röviden ismertették a legfontosabb tudnivalókat a natúrparkról, ahonnan érkeztek, majd ismerkedés gyanánt közösségépítő játékokkal ütötték el az időt a gyerekek.

 

A csapatok bemutatkozása

Szombaton 9 órakor Ispán Dániel vezetése mellett a csapatok és a felkészítő tanárok a kék túrajelzés mentén sétáltak át Hollókőre. A túra közben Ispán Dániel, a Cserhát Natúrpark túravezetője rengeteg információval látta el a gyermekeket a Cserhát Natúrpark természeti, történelmi, kultúrtörténeti értékeiről. Hollókőre érve a hollókői vár megtekintése következett, ahol a fáradt gyermekcsapat izgalmas, történelmi utazással fűszerezett fegyverbemutatón vett részt.

Fegyverbemutató a Várban

Idegenvezetés mellett néztük meg az Ófalut Hollókőn

Ezután következett a vetélkedő, melynek feladatai között voltak kvízjátékok, melyek a natúrparkokkal kapcsolatos tudást mérték fel, ügyességi játékok, de a feladatok között szerepelt pl. iránytű helyes használatának bemutatása is. A feladatokat a Cserhát Natúrpark munkatársai, Ispánné Péter Éva és Ispán Dániel állították össze.
Az egyes állomásokon a feladatok teljesítését minden csapat sikerrel vette, de a legjobbak azt is hamar megértették, hogy leghatékonyabban a csapattagokkal való együttműködés és a digitális technológia fejlődése miatt egyre kisebb szerephez jutó, józan belátás révén oldhatják meg a feladatokat.

Elsőként a Pannontáj-Sokoró Natúrpark csapata végzett. A Hegypásztor Kör (Vasi-Hegyhát-Rábamente) csapata a második helyezést nyerte el, a bronzérmet pedig az Írottkő Natúrpark csapata vehette át.

Reményeink szerint a vetélkedő után a gyermekek élményekkel gazdagon, számos új, a hazai natúrparkokkal kapcsolatos ismerettel felfegyverkezve tértek haza.