Január

„Szemétségeink”

Talán már korábban is hallottál arról, hogy van némi gond a szemetünkkel. Biztosan jártál erdőben, ahol nem tetszettek az elhagyott csokipapírok és petpalackok, vagy láttál utcán eldobált csikket, fém italos dobozt, újságot. Tudod ezek, hogy kerülnek oda? Nem, nem elsősorban a csúnya, felelőtlen emberek dobálják el, hanem például kifújja a szél a teli kukából, vagy nem figyelünk oda, hogy gyűrjük a zsebünkbe a zacskót és véletlenül hagyjuk el. Az eldobált szemét nem csak a szemünket bántja, hanem betegségeket terjeszthet, veszélyforrás lehet mind ránk nézve, mind a velünk élő állatokra nézve, mind a természetes élőhelyek lakóira. Nem csak az a baj, hogy a szemetünk nagy része több száz év alatt bomlik le, és ezalatt is mérgező anyagok szabadulnak fel belőle, hanem az, hogy amit eldobunk, ahelyett általában újat veszünk. Ez pedig azt jelenti, hogy mind több és több tárgyat (ruhát, játékot, elektronikai terméket, élelmiszert, csomagolóanyagot stb.) kell gyártani, és a boltokba szállítani. A gyártás során levegő- és vízszennyező anyagok szabadulnak föl, a szükséges nyersanyagokhoz pedig újabb és újabb bányákat kell nyitni. A bányák nyitásához pedig erdőket, vagy más természetes élőhelyeket pusztítanak el. A szállítástól nő a légszennyezettség, és újabb és újabb utakat, vasutakat kell építeni szintén a természetes élőhelyek kárára.

 

Mit tehetsz te? – kihívások kezdőknek, haladóknak, profi természetbarátoknak

  • Ha ismersz falun élő idős embert, kérdezd ki gyerekkorában milyen szemetük volt és azt hova tették.
  • Ha nem ismersz ilyet, kérj meg egy felnőttet, hogy segítsen a témában olvasmányt találni. Lehet természeti népek (pl. indiánok, afrikai nomád törzse, ausztráliai bennszülöttek stb életmódját ilyen szempontból tanulmányozni)
  • Készíts fényképeket a naptárban lévő kihívás teljesítéséről és küld el nekünk a muszajegyesulet@gmail.com e-mail címre. Tárgyhoz írd a jelszót: NuHu (azaz nulla hulladék)
  • Szervezz a barátaiddal szemétszedést. Pár száz forintból tudtok venni erős szemeteszsákokat és gumikesztyűket, és tisztíts meg a lakóhelyeden egy kisebb területet. Meglepően hamar meg fognak telni a zsákok (jó, ha megkértek egy felnőttet, hogy menjen veletek) Plusz piros pont, ha szelektíven gyűjtitek és érdemes megkérdezni az önkormányzatot, hogy hova tehetitek az összegyűjtött hulladékot. Ha csak 1 zsák telik meg, már azzal is sokat tettetek!
  • Vegyél ki egy Gerald Durell könyvet a könyvtárból. Csak annyit mondunk: Jó szórakozást!

További cikkek, érdekességek a témában:

A hónap évfordulóiról, emléknapjairól bővebben itt olvashatsz:

Január 4. – Kittenberg Kálmán halálának évfordulója (1958)

Afrika kutató és vadász, aki a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményét több mint 60 000 példánnyal gyarapította. Ezek között 300 új, addig ismeretlen faj is volt.

Január 6. – Vízkereszt, a farsang kezdete

Jelmezedhez használj otthon talált régi ruhákat, újrahasznosított anyagokat. Sokkal menőbb, ha magad készíted és nem egy kölcsönzőből veszel ki egy ruhát. A bulin igyekezz minél kevesebb szemetet termelni, ne eldobható tányérokat, poharakat használjatok, hanem hordjátok össze a szükséges kellékeket. A díszítés is készülhet újrahasznosított alapanyagokból. http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/muveszetek/muveszettortenet/neprajz-unnepek-es-nepszokasok/jeles-napok-es-nepszokasok/vizkereszt-januar-6

Január 7.1925-ben ezen a napon született Gerald Durrell brit zoológus. Saját állatkertjében sokat tett a kihalófélben lévő fajok megmentéséért. Könyveiben pedig nagyon vicces stílusban írja le, gyerekkori kalandjait, állatgyűjtő expedícióit

Alapítványának honlapja: https://www.durrell.org/wildlife/

Január 8. – Alfred Russel Wallace brit természettudós születésének évfordulója (1823)

Darwintól függetlenül hasonló eredményre jutott a fajok kialakulásával kapcsolatban.

Január 10. Első nemzeti parkunk, a Hortobágyi Nemzeti Park alapításának évfordulója (1973) http://www.hnp.hu/hu

Január 20. – A Pingvin-tudatosság napja

Első hallásra vicces világnap, ami valójában fontos üzenetet hordoz: Erkölcsi ünnep, amely a pingvinek életét állítja példaképül az emberek elé. A pingvineket fenyegeti az éghajlatváltozás, mégis minden akadály ellenére összetartanak, nem engedik, hogy külső erők megbontsák egységüket, vagy letérítsék őket az útról. Nekünk is így kéne összetartani a környezetvédelem, a hulladékcsökkentés érdekében, és nem hagyni, hogy a reklámok fölösleges, pazarló dolgokra csábítsanak. http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=36026362

Január 28. – Kaán Károly halálának évfordulója (1867). Nevéhez fűződik az országos erdőgazdálkodás újjászervezése, az Alföld fásítási programja és a korszerű állami természetvédelem megszületése.

Január 30. – Gerald Durrell halálának évfordulója (1995)

Filmek:

Játékok:

Tanári zsebkönyv háttér anyaga: