Július

Üveg

A Környezetvédelmi Világnap különdíjasa is lehetne az üveg, mely az egyetlen, önmagában korlátlan alkalommal, adalékanyagok hozzáadása nélkül újrahasznosítható anyag. Az üveg megtestesíti a tökéletes körforgást, a tökéletes környezetvédelmet.

Az üveg évezredek óta ismert anyag, és kb 7-8000 fajtáját használjuk. Most nem arra gondolok, hogy ablak, váza, szemüveg, hanem a szerkezetére, összetételére, amiből következnek tulajdonságai: hőállósága, törékenysége, színe, stb. Csomagoló anyagnak kicsit elavultnak számít, mióta feltalálták a műanyagot és az italos kartont, de sok mindenben verhetetlen. Például egy visszaváltható üveg, 40 pet-palackot vált ki, azaz 4x lehet újra tölteni. Ha eltörik, viszonylag egyszerű eljárással lehet újat készíteni belőle. Hőszigetelése jobb és semmi nem válik ki belőle a benne tárolt anyag hatására (műanyagnál igen, lásd ott). Amiért nem szeretik, az a törékenysége és a súlya. Ennek ellenére más területeken még verhetetlen: ablak, dísztárgyak, optikai lencsék, stb.

A legfontosabb az üveg csomagolásnál, hogy helyben újra lehet hasznosítani, azaz újra meg lehet tölteni lekvárral, étellel, szörppel, de tökéletes száraz élelmiszerek (pl. liszt, fűszerek, stb. tárolására is). Nem kopik, nem karcolódik, így amíg nem törik el használható. Akár évszázadokig.

Ez a másik fontos tulajdonsága: nem bomlik le, nem oldódik, üveg marad míg be nem olvasztják. (akkor se lesz más anyag belőle)

Fontos tudni, hogy üvegből nem minden kerülhet a szeletív gyüjtőbe: Az ablaküvegeket, a tükröket, a villanykörtéket és neoncsöveket, a hőálló üvegtálakat, a szemüvegeket és egyéb lencséket, a kimosott orvosságos üvegeket a hulladékudvarokban kell leadni.

A feldolgozás során nincs kiépített rendszer a mosásra, ezért mielőtt szelektálod, tisztítsd meg.

Magyarországon két orosházi – egy csomagolóüveget és egy síküveget gyártó – üveggyárban folyik a fehér színű üveghulladék hasznosítása.

Vegyes tört üveget az építőipar tudja hasznosítani. Útfelületek érdesítésére az aszfaltba keverik, a betonba vegyítve keményebb anyagot kapnak, szálhúzással hőszigetelő üveggyapotot állítanak elő belőle.

1 tonna felhasznált üvegtörmelék hatására az üvegházi gázkibocsátás körülbelül 200 kilogrammal csökken. Azaz, a felhasznált üvegtörmelék minden 10 %-a után az üvegház-kibocsátás 5 %-kal lesz alacsonyabb. Más szóval, egy üveg újrahasznosításával annyi energiát tudunk megspórolni, amely elegendő egy háztartási villanykörte négyórás működtetéséhez!

Mit tehetsz te? – kihívások kezdőknek, haladóknak, profi természetbarátoknak

  • Ez a hónap a mezőgazdasági munkák fő szezonja. Ilyenkor aratják a gabonafajták többségét és rengeteg gyümölcs is most értik. Ha te is ezekkel, a közelben termett zamatos gyümölcsökkel és zöldségekkel tömöd meg a pocakod, rengeteg környezetszennyezést spórolhatsz meg: nincs légszennyezés a szállítás miatt, nincs csomagoló anyag és kevesebb a vegyszerhasználat is.
  • Nézz körbe otthon és a fölösleges befőttes szörpös üvegeknek keress új gazdát. Biztosan találsz olyan embert, aki szeret befőzni.
  • Minden üveghulladékot kimosva vigyél a szelektív gyűjtőbe.
  • Szép formájú üvegeket díszítheted üvegfestékkel, szalvéta technikával, vagy csak szalagokkal. Mécsesnek, vázának vagy dísznek is szuperek.
  • Készítsetek sok-sok festett üveg mécsest és rendezzetek esti partit a kertben, vagy akár a szobában.
  • Válassz egy szép üveget, vastag anyagból varrj neki tokot és vidd abban az innivalódat a strandra. Ha tényleg vastag tokot csinálsz, lassabban melegszik/hül le az innivalód
  • Itt a nyár, érnek a gyümölcsök: tegyetek el lekvárt, szörpöt, savanyúságot. Sokkal finomabb ezeket eszegetni egész évben, mint a boltit.

További cikkek, érdekességek a témában:

 

A hónap évfordulóiról, emléknapjairól bővebben itt olvashatsz:

Július 4. – Ölelés Napja Magyarországon (ölelés világnapja: okt 15.). – ölelj meg egy fát! Vagy akit szeretsz. Az ölelés boldogabbá tesz, erősíti a kapcsolatot embertársainkkal és nem menekülünk a tárgyainkhoz. http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=35144858

Július 2. szombatja – vasutas nap: menjetek vonattal kirándulni! Az egyik legkörnyezetbarátabb közlekedési eszköz. Ráadásul a bringádat is féltheted rá. http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=35148379

Július utolsó szombatja – Balatoni halak napja: Sajnos sok őshonos halfajunk mára kihalófélben van, vagy kisebbségbe szorult a betelepített idegen fajok miatt. Ha van szerencsétek arra járni, látogassatok el a Keszthelyi Balatonmúzeumba. http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=35148379

Filmek:

Játékok:

Tanári zsebkönyv háttér anyaga: