Kapcsolatépítés szlovákiai partnerünkkel

2018. március 2.

 

Az EFOP 5.2.2 Együtt a fiatalokért! projekt keretében kialakított külföldi szakmai kapcsolatok számos lehetőséget tartogatnak a hazai natúrparkok számára. A Cserhát Natúrparkban rendezett szakmai rendezvényünkön a Dunamente Helye Akciócsoport tevékenységét ismerhettük meg.

Both Hedvig, a Dunamente Helyi Akciócsoport (Szlovákia) képviseletében bemutatta a szervezet alapvető feladatait, a Nagymegyer környéki települési önkormányzatok, civil szervezetek, helyi vállalkozások közös tevékenységeit. Elsősorban LEADER akciócsoportként szeretnének érvényesülni, de a politikai környezet ezt nem segíti.

Az együttműködések kialakulása itt valóban egy alulról szerveződő folyamat. A nagymegyeri polgári társulás alapvetően önkéntesekre alapozza tevékenységét, a magyar közösségi, kulturális és ifjúsági élet fellendítését tűzte ki céljául.

Jelentős rendezvény a Nagymegyeri Corvin Mátyás Napok, mely szintén a város és környékének kulturális életét színesíti.

A Kihívás Napján főleg gyermekeket célzó rendezvényeket szerveznek egy termálfürdőben, mely a gyermekek számára hatalmas élmény, nagy szerepe van a helyi identitás erősítésében.

Pályázatok tekintetében aktív a szervezet, elsősorban nemzetközi és határon átnyúló projektek megvalósításával tud előrébb lépni. A brüsszeli kiírású, testvértelepülési kapcsolatok kialakítására és ápolására irányuló pályázatok esetében elsősorban falunapokat, közös rendezvényeket valósítanak meg. Ezek a pályázatok nagy sikerrel futnak, hiszen nyelvi akadályok általában nincsenek, tekintve, hogy a szervezet min. 3-4 ország települését is be tudja vonni, ugyanúgy a magyar nyelvet használva.

Jelentős, szemléletformálást célzó pályázatot valósítottak meg ausztriai partnerekkel, melynek keretében fiatalok, gyerekek bevonásával mérték fel egy térség illegális hulladéklerakóit. A projekt keretében hulladékgazdálkodással kapcsolatos szemléletformáló anyagok készültek.