Kapos-Hegyháti Natúrpark

2018. szeptember 14.

 

2018. szeptember 14.-én tizenhárom Tolna és Baranya megyei település együttműködésével ismét új natúrpark alakult hazánkban. A névhasználatához való miniszteri hozzájárulást igazoló oklevelet Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a Somogy megyei Lengyelen megtartott ünnepségen adta át a Kapos-hegyháti Natúrpark Egyesület (KNPE) alelnökének, Fóris Dórának.

A Kapos-hegyháti Natúrpark megalakulásával létrejött hazánk 12. natúrparkja. A Kapos folyó völgyére és a szomszédos dombvonulatokra felfűződő natúrpark kialakítását Dombóvár Város Önkormányzata szervezte és koordinálta.

Ezzel a bővüléssel a natúrparki hálózat együttesen a hazai települések 8,3%-ára, az ország területének pedig 7,8%-ára terjed ki. 

Területén 15 helyi jelentőségű természetvédelmi terület és 17 helyi jelentőségű természeti emlék található. Közülük kettő, a Nagyhajmási-dombok és a Lengyel-Hőgyészi erdők a Natura 2000 hálózat része.

A tizennégy településen 30 országos és 330 helyi műemléki védelem alatt álló épület áll. A táj természeti értékei között számos védett ritkaság – többek között illatos kosbor, tarka nőszirom, leánykökörcsin – van és Lengyel-Annafürdőn működik a Gyulaj Zrt. ökoturisztikai központja.

Forrás: www.naturparkok.hu