Kisértetjárta túra a Pannontáj-Sokoró Natúrparkban

2019. október 20.

 

Több mint 350 résztvevő várta a sokorópátkai focipálya mellett a Nemzetközi Tájnapon, hogy köszöntők után túrázni indulhassanak. A túra harmadik alkalommal került megrendezésre és minden alkalommal nagy érdeklődés kísérte.

A mintegy 8 km hosszú út során, mely a Harangozóhoz, a barátok egykori kolostorának helyéhez vezetett, a gyerekek „szellemeket” gyűjthettek, néhány igazi lovaggal is találkozhattak, akik korhű páncélöltözetben fogadták a túrázókat.

Ennyi megpróbáltatás után jól esett a zsíros kenyér és a tea a pihenőhelyen, melyet a Sokorópátkai Nőegylet tagjai biztosítottak számukra. A visszafelé utat már teljes sötétségben kellett megtenni a focipályáig, ahol a gyűjtött szellemekért cserébe cukorka és csoki járt.

A vörös barátok mondája a Győr-Moson-Sopron Megyei Értéktár része, melynek megőrzését, a gyerekeknek való továbbadását, a mondabeli helyszínek megismerését a nagy sikerrel megszervezett túrák biztosítják.

A program minden évben együttműködés keretében jön létre, idén is segítséget nyújtott a megvalósításban Sokorópátka Önkormányzata, a Sokorópátkai Nőegylet és a Pannontáj- Sokoró Natúrpark, és első alkalommal vettek részt a programban a Milites Christi baráti közösség tagjai. E közösség célja a XIII. század népszerűsítő bemutatása, az ismeretterjesztés, az egykori Templomos Lovagrend tevékenységéhez köthető emlékhelyek felkutatása és gondozása. 

A tájhoz kötődő, a térségi hagyományokat és mondavilágot bemutató tájséták fontos elemei a natúrparkok környezeti nevelési tevékenységének.