Natúrpark

 

A Pannontáj-Sokoró Natúrpark 2006. április 1-én kapta meg Dr. Persányi Miklóstól a natúrparki címet. A címbirtokosság elnyerése a Sokoró Ökológiai Park Alapítványnak volt köszönhető.

A Pannontáj- Sokoró Natúrpark területe: 62 670 hektár, érintett települések: Bakonygyirót, Bakonyszentlászló, Bakonytamási, Écs, Felpéc, Fenyőfő, Gic, Győrasszonyfa, Győrság, Győrújbarát, Győrszemere, Kajárpéc, Koroncó, Lázi, Nagydém, Nyalka, Nyúl, Pannonhalma, Pázmándfalu, Pér, Ravazd, Románd, Sikátor, Sokorópátka, Táp, Tápszentmiklós, Tényő, Töltéstava, Veszprémvarsány.

A magyar natúrparkok, így a Pannontáj- Sokoró Natúrpark Alapítását is a természetvédelmi célok mellett vidékfejlesztési, turisztikai és gazdasági szándékok is motiválták. A részletes jogi szabályozás hiánya tág lehetőségeket, ugyanakkor működtetési és fenntarthatósági kérdőjeleket is teremtett.

A Pannontáj- Sokoró Natúrpark a magyarországi natúrparkok mintájára tevékenységét az úgynevezett négypilléres modell mintájára indítja újra, szem előtt tartva a törvényi előírásokat, a helyi adottságokat, a térségben élők és az ide érkezők igényeit, elvárásait.

Letöltés

Pannontáj- Sokoró Natúrpark
Natúrparki Megalapozó Szakmai Háttértanulmány

Letöltés

Országos Szakmai Koncepció

Letöltés

Pannontáj-Sokoró Natúrpark 2016.02.23.

Letöltés

Pannontáj- Sokoró Natúrpark és Zöldút
Pannónia Kincse Mintaprogram
Kiadvány

Letöltés

Országos Fejlesztési Koncepció


A Magyar Natúrpark Szövetség
"Tudatos fejlesztéssel a natúrparkokért"
című tényői rendezvényéről készült film