Natúrparki ünnepélyes oklevél átadó és környezeti nevelési szakmai műhely

 

Tényő, 2016. december 2.

 

A Pannontáj- Sokoró Natúrpark 2006. április 1-én kapta meg a Natúrpark címet az akkori felelős minisztertől, azonban aktív tevékenységet nem végzett.

A natúrparki tagtelepülések polgármesterei 2015. nyarán kezdeményezték a Pannontáj- Sokoró Natúrpark újjászervezését, a munkaszervezeti feladatokkal pedig a Pannontáj- Sokoró Közhasznú Egyesületet bízták meg. A munkaszervezet megkezdte munkáját, melynek eredményeként, a Pannónia Kincse LEADER Egyesület, a Zöldutak Módszertani Egyesület és a Herman Ottó Intézet szakmai segítségével települési fórumokat tartottak, melyek eredményként elkészült a Natúrpark további működését megalapozó szakmai háttértanulmány.

2016. december 2-án jött el az újabb mérföldkő a natúrpark életében: a 21 natúrparki település és a 24 szakmai partner az natúrparki tagság igazolására oklevelet kapott a natúrpark munkaszervezet vezetőjétől, Székely Ritától.

Az ünnepség a Herman Ottó Intézettel együttműködésben megvalósuló környezeti nevelési szakmai műhely keretében jött létre.

A szakmai műhely gondolatébresztő előadásait a térségi szervezetek környezeti nevelést végző munkatársai tartották.

Székely Rita a Pannontáj- Sokoró Natúrpark eddig e témában végzett tevékenységét és további terveit ismertette. Libor Mária, a Kisalföldi Erdőgazdasági Ravazdi Erdészeti Erdei Iskolájának vezetője munkájukról beszélt, és a natúrparkkal közös projekteket, együttműködési lehetőségeket ismertette. Hajbáné Csuta Ildikó, a Sajó Károly Kárpát-medencei Környezetvédelmi Csapatversenyt mutatta be a résztvevők számára, Lipcseiné Takács Nóra pedig a Falusi Porta Tanoda Programról beszélt.

Ispánné Péter Éva, a Cserhát Natúrpark környezeti nevelési tevékenységéről tartott előadást, majd ismertette az ausztriai, natúrparki iskolák megismerésére irányuló tanulmányút Magyarországon is alkalmazható tapasztalatait.

A program a résztvevők környezeti neveléshez kapcsolódó hozzászólásaival, további tervek, együttműködési lehetőségek felvetésével zárult. Az ebéd és a kötetlen megbeszélés után a Magyar Natúrpark Szövetség tartott informális elnökségi ülést, melynek fő témáját szintén a környezeti nevelés témaköre adta.