November

Vigyázz rá és cseréld el!

Ha év elején kezdtetek a hulladékcsökkentéssel foglalkozni, akkor eddig sorra vettétek az egyes hulladékfajtákat. Most azt nézzük meg, te mit tehetsz azért, hogy ne borítson el minket a szemét. Sok mindent! Ugyan nem vezetsz háztatást, de beszélhetsz a szüleiddel arról, hogy mit és miért szeretnél. Ők is örülni fognak, ha kevesebbet kell költeni. Saját zsebpénzedet pedig okosan beoszthatod. Például agyoncsomagolt édességek helyett gyűjtögetheted valami ’értelmes’ dologra. Használt telefonok, vagy elektronikai eszközök ára pár hónap alatt összejön, de menő, szinte új ruhákat, cipőket is vehetsz magadnak.

Ebben a hónapban rendezik az Európai hulladékcsökkentési hetet http://szelektalok.hu/hulladekcsokkentesihet/ , ami rengeteg tippet, ötletet adhat neked is a hulladékcsökkentésre, vagy az egész osztálynak egy program megszervezésére.

Ugyancsak novemberre szokott esni advent első vasárnapja előtti péntek, amit sokan Fekete Péntekként ismernek. Ekkor kezdődik a karácsonyi ajándékvásárlási őrület. De van egy sokkal környezetbarátabb kezdeményezés: a ne vásárolj semmit nap. http://www.nevasaroljsemmitnap.hu/index.html Ez nem kifejezetten arról szól, hogy még egy zsömlét se vegyél, hanem arról, hogy gondold át mi az, amire tényleg szükséged van és mi az, amit csak akarsz megvenni, hogy legyen. Ilyenkor érdemes a karácsonyi ajándékokon is elgondolkodni: mit szeretnél te és kinek mit fogsz adni. Kinek tudsz saját készítésű ajándékot adni, és ki minek örülne tényleg.

Mit tehetsz te? – kihívások kezdőknek, haladóknak, profi természetbarátoknak

 • Menj el egy használtruha kereskedésbe és nézz körbe, találsz-e magadnak valami menő cuccot
 • Ha nem jársz könyvtárba, menj be és kérd meg a könyvtárost, hogy adjon neked valami izgalmas olvasnivalót.
 • Szervezzetek csere-bere délutánt az osztállyal vagy az egész iskolával, a maradékot pedig adjátok oda rászorulóknak
 • Írj listát, hogy miket szeretnél magadnak (játékok, könyvek, elektronikai eszközök) a következő évben. Nézz, utána mi mennyibe kerül újonnan és használtan. Számold ki hány hónap alatt tudod összegyűjteni rá a pénzt. Ha több minden elérhetetlennek tűnik, ne szomorodj el, inkább gondold át tényleg mindenre szükséged van-e, keress más dolgokat aminek örülnél.

További cikkek, érdekességek a témában:

 

A hónap évfordulóiról, emléknapjairól bővebben itt olvashatsz:

November 1. – Vega világnap: az előző hónapban kezdődött vegetáriánus hónap lezáró napja. http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=36837080

November 13. – Kedvesség világnapja: Ugyan úgy ahogy a mosoly és az ölelés emléknapjai ez is azért került ide, mert azt gondoljuk, ha több időt fordítanánk embertársainkra mint tárgyainkra, akkor a Föld állapota is javulna. http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=36672145

November utolsó hete – Európai hulladékcsökkentési hét: nagyon fontos rendezvény, melyhez ti is csatlakozhattok! http://szelektalok.hu/hulladekcsokkentesihet/

November utolsó péntekje – Ne vásárolj semmit nap: A karácsonyi őrület előtti utolsó nap, amikor a környezetvédők arra igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy nem az ajándékok mennyisége, és ára, hanem hasznossága a fontos. http://www.nevasaroljsemmitnap.hu/
http://szerkeszto.gportal.hu/gindex.php?pg=35353538

Filmek:

Játékok:

Tanári zsebkönyv háttér anyaga:

 • Szituációs játék: egy művelődési ház vezetője programot kér alkalmazottaitól november végére (2 fő vagy 2 csapat). Az egyikük a „Ne vásárolj semmit nap” –ot javasolja, amin szervezhetnének ruhacsereberét, adventi készülődős workshop-ot és kerekasztal beszélgetést egy meghívott előadóval. A másik kollega a „Fekete Péntek” –et szeretné kihasználni egy nagyszabású karácsonyi vásár szervezésével. Mivel a kettő egy napra esik, csak az egyik valósulhat meg. Nézzenek utána a két kezdeményezésnek és győzzék meg az igazgatót érvekkel.
  • Játék menete: Az osztályt 4 csoportra osztjuk a résztvevők létszámának függvényében. A 2 kolléga, vagy szervező gárda csoport mellett jelen van az intézmény vezetősége és egy nagyobb létszámú főiskolás diákcsoport, akik ép gyakorlaton vannak a művelődési házban. Ők is kérdéseket tehetnek fel (kevés játékos esetén, ez elhagyható).
   10-15 perc felkészülés után a 2 szervező csoport/ember 5 percben elmondhatja az érveit, terveit. Közben a másik 3 csoport kérdéseket ír fel, amiket az összes érvbmeghallgatása után tehetnek fel. Ha elfogytak a kérdések az igazgatóság (függetlenek) dönt a kérdésben.
  • LETÖLTHETŐ Segédlet az érdekképviseleti csoportoknak.

Háztartásom hulladék nélkül: https://www.facebook.com/groups/zerohulladek/?fref=ts