Őskori kuriózumot mutat be a Kapos–hegyháti Natúrpark új tanösvénye

2019. május 10.

 

 

A 2018 őszén névhasználati címet szerzett Kapos–Hegyháti Natúrpark gazdag kultúrtörténeti örökségének bemutatására új túraútvonal és tanösvény létesült a Tolna megyei Lengyel település közelében, Mucsi település közigazgatási területén. Az új bemutató útvonalat elsőként május 10-én, régészeti tájséta keretében járták be az érdeklődők.

A tanösvény a Sánci-tető őskori erődített telepét mutatja be. Ez a ma még kevesek által ismert hely a késő neolitikumi Lengyeli kultúra világon elsőként feltárt és részletesen leírt lelőhelye, „locus classicus”-a. Ez a Wosinsky Mór tudós pap által feltárt régészeti kultúra Közép- és Délkelet-Európa területén létezett a Kr. e. 5. évezredben, s jelentős hatása volt az azt követő rézkori műveltségek kialakulására még Nyugat-Európában is. A Kapos völgyét uraló, 274 méter tengerszint feletti magasságú platót a vaskor elején, az i. e. 7. század végén sáncokkal, árkokkal, kaputornyokkal erősítették meg, feltehetően a Dunántúl déli felét birtokló pannonok. A Sánci-tető az előkerült régészeti leletek tanúsága szerint az újkőkortól több ezer éven keresztül, szinte folyamatosan lakott volt, ami országos, sőt nemzetközi szinten is igazi régészeti kuriózum.

A bemutató útvonal első szakasza az ősi erődítmény nyugati oldalán, az egykori árok ma teraszszerű felszínt alkotó nyomvonalán fut. Ezt követően az északi kapun lépünk be az erődített telep belsejébe, majd a sánc keleti peremén haladunk végig. A túra kezdő- és végpontján, a nyitótábla és a Wosinsky Mór emlékszobor közelében pihenőhely várja a szellemi táplálékkal már „jóllakott” tanösvény-járókat. A piros négyzet, majd a piros sáv jelzésű túraúton a Papdi kápolna érintésével érhető el a méltán népszerű Annafürdői Turisztikai és Természetismereti Központ.

A sánci-tetői új jelzett túraútvonal és bemutatóhely a Kapos–hegyháti Natúrpark Egyesület, a térség állami tulajdonban lévő erdeinek vagyonkezelője, a Gyulaj Zrt., valamint a natúrpark kezdeményezője, Dombóvár Város Önkormányzata együttműködésében jött létre.  

A tanösvényt egy-egy régész és botanikus szakember által vezetett tájséta keretében vették birtokukba a fiatalabb és idősebb természetjárók. A nyitórendezvény a Magyar Natúrpark Szövetség által koordinált, az Agrárminisztérium által támogatott, „Te is tehetsz érte! – Környezeti nevelési programsorozat natúrparkjainkban” című projekt keretében szervezte a natúrpark munkaszervezete.

A tervek szerint idén nyár elejétől a természetjárók már egy turistatérképet is forgathatnak a Tolna és Baranya megyék határán lévő natúrparkban szervezett túráik során. A Kapos–hegyháti Natúrpark gazdag táji örökségéről és programkínálatáról bővebb információ olvasható a www.kaposhegyhatinap.hu honlapon.