Szakmai műhely az Írottkő Natúrparkban

2018. február 3.

 

Középpontban a natúrparkiskola

A Magyar Natúrpark Szövetség és a Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület február 2. és 3. között szervezte meg első rendezvényét az EFOP Transznacionális együttműködések – Együtt a fiatalokért! projekt keretében (EFOP-5.2.2-17-2017-00017).

A szakmai műhelymunka során köszöntőt mondott Básthy Béla (elnök, Magyar Natúrpark Szövetség) és röviden ismertette a projektet Székely Rita (elnök, Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület).

Kóródi Blanka (természetvédelmi tájegységvezető, Őrségi Nemzeti Park) előadásában nagy hangsúlyt kapott, hogy a gyermekek szemléletformálásának egy legfontosabb eszköze az élményszerű tapasztalat, ezért keresik azokat az alkalmakat, melyek során a Nemzeti Park napi tevékenységeibe vonhatják be a gyerekeket (pl. madárkórház tevékenységei, önkéntes akciók az inváziós gyomnövények gyérítse érdekében).  

Bogáti András (alelnök, Írottkő Natúrparkért Egyesület, önkéntes túravezető) előadása az élményszerű túravezetésről szólt, részletesen bemutatta a minden évben, gyermeknaphoz kapcsolódó Mesetúra programot, melynek során jelmezben indulnak útnak, és a túra során a résztvevőknek lehetőségük van egy kitalált és ad hoc szerveződő mese kereteit tovább szőni.

Varga László (erdei iskolai referens és közjóléti előadó, Szombathelyi Erdészeti Zrt.) a stájer házi erdészeti  erdei iskola  környezeti nevelési programját mutatta be, illetve áttekinthettük az erdei iskola, illetve az erdészet környezeti neveléssel kapcsolatos történeti előzményeit.

Bakos György  Írottkő Natúrparkért Egyesület) - az egyesület környezeti nevelési programját, elsősorban a kőszegi Natúrbolt, Gyógy  – és fűszernövénykerthez kapcsolódóan. Fontos, hogy a gyermekek minél hamarabb részt vehessenek a kert gondozásában, közel kerülhessenek a termékek helyben való előállításának élményéhez.

Thomas Böhm (nemzetközi projektekért felelős menedzser, Regionalmanagement Burgenland) előadása során megismerhettük a burgenlandi natúrparkok tevékenységeit, érdekes statisztikákat hallhattunk a natúrparkokat látogatók preferenciáiról. Bemutatta a PaNaNet+ projektet, illetve egy olyan programot, melynek keretében Ausztria szinte teljes területéről várnak résztvevőket (Pannon Természeti Élmény napok áprilisban). A program alapvetően arra az adottságra épít, hogy Ausztria legnagyobb részén áprilisban még tél van, de Burgenlandban már „megélhető” a tavasz.

Franz Handler (elnök, Osztrák Natúrpark Szövetség) előadásában bemutatásra került az osztrák natúrparkiskolai modell.