Szakmai műhely és tanulmányút a Szatmár-Beregi Natúrparkban

2019. május 31.

 

 

2019. Május 31-én a Szatmár-Beregi Natúrpark területén, Kölcsén került megrendezésre a Magyar Natúrpark Szövetség és a Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület soron következő szakmai műhelye az Együtt a fiatalokért! projekt (EFOP-5.2.2-17-2017-00017) keretében.

A rendezvény során a résztvevők megismerhették a Szatmár-Beregi Natúrpark területén tevékenykedő szervezetek, többek között a Szabolcs-Szatmár-Beregi Természetvédelmi Alapítvány és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkáját.

Dr. Horváth Róbert, az alapítvány munkatársa elmondta, hogy az oktatáshoz, az élményszerű természetvédelmi szemléletformálási programok megvalósításához elsősorban szakmai munkatárs(ak)ra illetve finanszírozásra van szükség. A gyermekek érdeklődési köre nagyon megváltozott az utóbbi időszakban, nehéz lekötni a figyelmüket, de a legtöbb gyermekeknek szervezett program után bebizonyosodik, hogy a befektetett energia megtérül. Az alapítvány jelentős eredményeket ért el az agrárkörnyezetgazdálkodási program részeként az Érzékeny Természeti Területek kezelési rendszerének kialakításában is.

Ombodi Károly, a Kölcsei Kölcsey Ferenc Általános Iskola igazgatója előadásában bemutatta az ökoiskola fejlesztő, innovációt szolgáló mesterprogramját, illetve azt az együttműködési környezetet melyben a hiányos anyagi források dacára szakmailag megfelelően végre tudják hajtani az ökoiskola címmel járó feladatokat. Az iskola jó kapcsolatot ápol az Evangélikus Egyház helyi szervezeteivel, a vízügyi igazgatósággal (FETIVIZIG), illetve a Szabolcs-Szatmár-Beregi Természetvédelmi Alapítvánnyal.

A rendezvényen Hunyadi Tünde tolmácsolásában hallhattak a résztvevők a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szemléletformálási és ökoturisztikai tevékenységeiről. A programok iránt egyre nagyobb az érdeklődés, melyeket a Nyírség-Szatmár-Bereg Természetvédelmi Tájegység vonatkozásában többnyire Cégénydányádon, a felújított Kölcsey-Kende Kastély (Kende-kúria) épületében és annak parkjában tartanak. A kastélyban interaktív bemutató várja az érdeklődőket a Szatmár-Bereg természeti értékeiről. A Nemzeti Park nagy gondot fordít nem csak a gyermekek szemléletformálási programjainak megszervezésére, hanem pedagógus nyílt napok keretében a gyermekeket nevelő felnőttek információval való ellátására is.

Juhász Júlia, az Alapítvány egykori munkatársa a „Szelektíven Szatmár-Beregben” elnevezésű gyermekprogramot mutatta be. A program az Alapítvány legutóbbi, pályázati forrással támogatott akciója volt, melynek keretében 3-4. osztályos gyermekek ismerkedhettek meg a szelektív hulladékgyűjtéssel, illetve a résztvevő általános iskolák néhány ezközzel is gazdagabb lettek: palackprések, szelektív hulladékgyűjtők, komposztládák és társasjátékok kerültek az intézményekbe.

Szanyi Szabolcs, az ukrajnai PAPILIO Természet- és Környezetvédelmi Egyesület képviseletében elmondta, hogy az egyesület 2014-ben alakult azzal a céllal, hogy a biológia és földrajz iránt érdeklődő gyermekek számára szélesebb körben legyenek elérhetőek környezeti nevelési programok. Jelenleg több általános iskolában tartanak szakköröket, kirándulásokat szerveznek. Az idősebb, egyetemista korosztály számára is szerveznek szakmai programokat, pl. a diákok kutatók közreműködése mellett különböző élőhelyleltár-táborokban vehetnek részt. Az ukrajnai általános iskolások számára a környezeti neveléssel kapcsolatos programok csak korlátozottan érhetőek el, az egyesület ezen a helyzeten szeretne változtatni, úgy tűnik, sikerrel.

Vadnay Réka, a Szabolcs-Szatmár-Beregi Természetvédelmi Alapítvány elnöke előadásában bemutatta a LENA Interreg Danube projekt keretében elért szatmár-beregi eredményeket. A projekt fenntartható, vidéki jövedelemszerzési lehetőségek feltárását és kipróbálást tűzte ki célul, Szatmár-Beregben a pilot projekt tevékenységei arra irányultak, hogy vadon termő gyümölcsökből helyben készítsenek értékesítésre szánt lekvárt. A projekt keretében bodza, kökény és csipkebogyó lekvárt készítettek, melyet a rendezvény résztvevői meg is kóstolhattak.

A szakmai műhely a hazai natúrparkiskolai modell kialakításának lehetőségeiről folytatott beszélgetéssel folytatódott. A magyarországi natúrparkiskolai rendszer kialakítása a négyoldalú natúrparki koordinációs hálózat (Agrárminisztérium, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., Magyar Natúrpark Szövetség) intézkedési tervének része immár 2017 óta.

Június 1-jén a program a Szatmár-Beregi Natúrpark területén lévő környezetei nevelési helyszínek bejárása következett. A résztvevők ellátogattak a penyigei Lekvárdába. A Lekvárda (lekvárfőző műhely) nagy érdeme, hogy a térségben újra elterjedt a hagyományos szatmári szilvalekvár készítése és értékesítése, mely a helyi lakosok számára kiegészítő jövedelemszerzési lehetőséget jelent.

A cégénydányádi Kölcsey-Kende Kastély (Kende-kúria) kiállítását Hunyadi Tünde vezetésével tekintették meg a résztvevők. A kastélypark bejárása során az Alapítvány munkatársai mutatták be, hogy hol, milyen módszerekkel dolgoznak pl. egy madárgyűrűzűsét is magába foglaló gyermekprogram alkalmával.

túristvándi Rókás-legelő bejárása során a természetvédelmi szempontokat szem előtt tartó fás legelő-kezelést ismerhették meg a résztvevők. A Rókás-legelő a térség egyik legszebb és legértékesebb természetvédelmi oltalom alatt álló területe, kezelését a Hortobágyi Nemzeti Park végzi. Ezen a területen található az ország egyik legnagyobb haris állománya. 

(www.naturparkok.hu)