Szakmai műhely Kőszegen – Hogyan lehet trendi a természetjárás?

2019. szeptember 06.

 

Az Együtt a fiatalokért! c. projekt (EFOP-5.2.2-17-2017-00017) soron következő szakmai műhelye szeptember 6-án Kőszegen zajlott, egy outdoor élményeket kínáló rendezvényhez kapcsolódóan.

Dr. Cserhalmi Dániel, az Állatorvostudományi Egyetemen évek óta megrendezésre kerülő VetHike programot mutatta be. A program alapvetően egy ötnapos, a Kéktúra vonalán megvalósuló túra, kb. 20 egyetemista részételével. A túra célja a közösségszervezés, a fizikai nehézségek árán szerzett összetartó élmény és természetesen az ismeretszerzés.

Csordás Csaba a Kőszegi Kerékpáros Egyesület részéről a VELOREGIO programmal kapcsolatos határon átnyúló fejlesztéseket mutatta be.

A témához kapcsolódott az Erdélyi Kárpát Egyesület részéről Márk-Nagy János előadása, aki a román-magyar határon, a Túr-menti védett területeken megvalósuló kerékpáros fejlesztéseket mutatta be. A kerékpáros turizmus feltételeinek javítása mellett szól, hogy ezek a fenntartható turizmust népszerűbbé tehetik. A fejlesztést mobil applikáció kifejlesztésével is segítik (TurGo!).

A szakmai nap kerekasztalbeszélgetéssel folytatódott, melynek kezdetén Thomas Böhm a burgenlandi natúrparkok képviseletében. Korszerű környezeti nevelési módszereket, tippeket mutatott be. Előadásának legfontosabb üzenetei: a természet közelsége csökkenti a mentális leterheltséget, a szociális képességek erősödnek, pozitív hatással van az egészségi állapotra. Ennek megfelelően a lehető legtöbb eszközt szükséges bevetni annak érdekében, hogy a fiatalok számára vonzóvá tegyük az aktív turisztikai és környezeti nevelési lehetőségeket.

Lelkes Gábor, Szlovákiából érkező szakértőnk a DanubeHike programot mutatta be, illetve azt a komplex fiatalokra építő térségfejlesztési tevékenységet, mely a Kukkonia (Csallóköz) nevet igazi brand-dé tette Szlovákiában.