Szemléletformáló akciók a Körösök Völgye Natúrparkban

2019. március 29.

 

Zöld foglalkozások keretében a következő tevékenységeket folytatjuk a gyermekekkel:

 

Komposztálás:

Csökkenthető-e a háztartási hulladék? Miért fontos a komposztálás?

Ezekre az aktuális kérdésekre keres választ a kiállítás. A gyerekek egy interaktív kiállításon ismerkedhetnek meg a komposztálás alapjaival, majd különböző játékok segítségével gyakorlatban is kipróbálhatják.

Kapcsolódó játékok:

  • Komposztálj-szelektálj!: Szemetet ábrázoló kis képeket kell a megfelelő szelektív kukákba, vagy a komposztáló keretbe illeszteni.

Ha helyesen oldották meg a feladatot, minden szemét a helyére kerül.

  • Komposztkeret: Csoportosan lehet játszani, kisebb és nagyobb gyerekek egyaránt. A gyerekek húznak 1-2 kártyát. Mindenki elmondja a kezében tartott kártyáról, hogy a rajta látható hulladék komposztálható, vagy nem. A komposztálható hulladékot be kell dobni a mini komposztkeretbe.
  • Komposztállat-simogató: A gyerekek botocskákkal a komposztföldet turkálva megismerkedhetnek a komposztföldben élő kis állatkákkal.

 

Újrapapír:

Mit jelent az újrapapír? Miért környezetbarát az újrapapír?

A papírgyártáshoz rengeteg vízre, sok vegyi anyagra és cellulózra van szükség. Ha a növényi rostalapanyagot visszagyűjtött papírral helyettesítjük, megkíméljük a fákat a kivágástól és mentesíthetjük a hulladékártalmatlanító rendszereket a nagy mennyiségű papírtól.

A gyerekek kézműves foglalkozás közben, gyakorlatban is megismerkedhetnek a papír újrahasznosításával.

Kapcsolódó játékok:

  • Papírmerítés és papírral végezhető kézműves foglalkozások

 

Szelektív hulladékgyűjtés:

Amit a ’’ vegyes kukába ’’ teszünk, az végleg veszendőbe megy, a hulladéklerakón köt ki.

Interaktív kiállításunk, foglalkozásunk játékos és szórakoztató formában megismerteti, felhívja a figyelmet a környezeti problémákra. A gyerekek játék közben, gyakorlatban is megismerkedhetnek a szelektív hulladékgyűjtéssel.

Kapcsolódó játékok:

  • Kússz-mássz: A hengerben elhelyezett szemetet kell a gyerekeknek összeszedni, miközben végigmásznak. Miután kiértek, a szemetet a megfelelő szemetesbe kell beledobni.
  • Ugróiskola: A pályán végigugrálva össze kell szedni a hulladékokat a konténerekből, majd a végéhez érve egy segítő néhány másodperc alatt felcseréli a szemeteseket. A játékosnak úgy kell visszaugrálni a táblán, hogy a megfelelő helyre tegye vissza az üveget, a fémet, a műanyagot és a papírt.