Tájfajta gyümölcsfajták megőrzése a Cserhát Natúrparkban

2019. április 04.

 

A Cserhát Natúrpark területe elsősorban a gyümölcstermesztésre, kertészetre és legeltető állattartásra alkalmas, ezeket figyelembe véve alakítottak ki programokat. Mivel a belső Cserhát vidékén sok az elhanyagolt gyümölcsös, amit jó lenne újraéleszteni, a foglalkozások, tudásátadások egy része a gyümölcskertészet köré csoportosult.

Az első nyertes projekt keretében megtörtént a gyümölcsészeti felmérés, elkészült egy szakmai anyag a natúrparki településeken megtalálható tájfajta gyümölcsfákról. A tájfajta gyümölcsfa csemeték szaporításához oltóvesszőgyűjtést folytattak több településükön, megismételve a gyűjtést több évben egymás után. A már megfogant csemetéket szétosztották a Cserhát Natúrpark települései között. A gyümölcsfák szétosztását megelőzte egy egyeztetés a Natúrpark településeivel, elsősorban az oktatási intézményekkel, és felmérték az igényeket, hogy hol hány csemetét tudnak „örökbe” fogadni. Szinte valamennyi óvoda és általános iskola kertjében sikerült pár darab tájfajta alma vagy körtefát ültetni, de volt ahol Művelődési Ház vagy Faluház udvarára kerültek a csemeték. A gyerekek bevonásával történt a gyümölcsfák ültetése és mai napig ők gondozzák, követik a csemeték fejlődését.

Hollókőn, a Natúrpark kezelésében lévő területen, egy gyümölcsöskertet alakítottak ki, közel 100 tájfajta csemete elültetésével, amely génbankként is szolgál a Natúrpark területén összegyűjtött őshonos gyümölcsfajták megőrzésében és szaporításában.