Tanulmányút a Cserhát Natúrparkban

2018. március 2-3.

 

A Magyar Natúrpark Szövetség és a Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület Együtt a fiatalokért! című EFOP-5.2.2-17-2017-00017 számú projektje keretében a Cserhát Natúrpark területén szervezte a második tanulmányutat.

A tanulmányút résztvevői március 2-án pénteken délelőtt a Rimóci Főkötő Múzeum meglátogatásával kezdték a programot. A látogatás során Rimóc polgármestere, Beszkid János beszélt a rimóci hagyományokról, a hagyományőrzésről, a lakosság nemzetiségi összetételének változásairól, és a falu mindennapjairól.

Az IKSZT-ben Bablena Ferenc és Burik Vincze Ágota mutatták be a település fiatalokat összefogó tevékenységeit, illetve az iskolakert programot. A beszélgetés során a következő videókat néztük meg:

 

Összefoglaló az Ifjúsági Egyesület működéséről:

http://indavideo.hu/video/Rimoci_Ifjusagi_Egyesulet_-_Szovetseg_az_Ifjusagert

A Virtuális Falu Program 2. helyezettje lett az ifjúsági egyesület, a következő videóval:

https://www.facebook.com/VirtualisFaluProgram/videos/1303594496355911/

Az IKON Stúdió kisfilmje a Rimóci Iskolakert Programról:

https://www.youtube.com/watch?v=sdlvwfByAYc

 

Március 3-án szombaton, a Harmos Krisztián és Ispán Dániel vezetésével kaptunk ízelítőt a térség természeti és kulturális értékeiről.

Harmos Krisztián a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának képviseletében túrát vezetett a Hollókői Várhoz, melynek során beszámolt az önkormányzat és a Nemzeti Park összefogásában megvalósuló fás legelő programról. A program keretében azt célozzák meg, hogy a mostanra beerdősült, egykori, értékes élőhelyekként számon tartott fás legelők visszanyerjék eredeti állapotukat.

Ispán Dániel, a Cserhát Natúrpark munkaszervezet vezetője a látottakat és hallottakat történelmi környezetbe helyezte, részletesen bemutatva a település történelmét. AZ Ófaluban meglátogattuk a falumúzeumot, ahol beszélt a népi hagyományokról, illetve megnéztünk több, helyi termék előállítással és értékesítéssel foglalkozó üzletet is: pl. sajtműhely.

A rendezvény keretében a résztvevők sok hasznos tapasztalattal lettek gazdagabbak, a résztvevők nevében is köszönjük az előadók és a szervezők nagyszerű munkáját!