Vendégségben a Hegypásztor körnél

2018. július 12.

 

A Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület és a Magyar Natúrpark Szövetség közös projektje (EFOP-5.2.2-17-2017-00017 Együtt a fiatalokért!) keretében szerveztük meg szakmai műhelyünket és a hozzá kapcsolódó tanulmányutat Oszkóban, a Hegypásztor Kör főhadiszállásán.

Július 12-én a szakmai műhely keretében elsőként Kovács Istvánt, a Hegypásztor Kör elnökét hallgathattuk meg, előadásában bemutatta az egyesület mintegy 30 éves értékőrző tevékenységét.

Kevy Albert az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság részéről bemutatta a Nemzeti Park keretein belül végzett ökoturisztikai és szemléletformálással kapcsolatos munkáját.

Jana Menkynová, szlovákiai szakértőnk, a DAPHNE nevű, környezeti neveléssel foglalkozó, civil szervezeteket tömörítő ernyőszervezet képviseletében a Pozsony környékén jellemző környezeti nevelési programokat mutatta be.

Básthy Béla, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke előadásában ismertette a négyoldalú natúrparki koordinációs hálózat működését és aktualitásait.

Az előadások után Ötletbazárt tartottunk, melynek során a résztvevőkkel a projekt keretében elkészítendő szakmai-módszertani összegző anyagban kidolgozandó jó gyakorlatokat soroltuk fel.

Július 13-án, pénteken, a szőlőhegyen vezetett séta során a résztvevők megismerhették a Hegypásztor Kör Erdei Iskola tevékenységét, az egyesület elnöke bemutatta a szabadtéri szemléltető eszközöket, és részletesen beszámolt az erdei iskolai foglalkozások módszertanáról.

A délelőtt során további két előadót is meghallgathattunk: Boda Adrienn, a Zalai Hazatérők Egyesülete részéről beszámolt az egyesület fiatalokat és gyerekeket mozgósító, szemléletformáló tevékenységéről.

Bihari Ádám, a Hagyományos Házépítő Kft. részéről beszámolt a Nagyapám Háza programról, amelyet egy építészhallgatókból és már végzett fiatal építészekből álló társaság 2012 óta gondoz.

Az előadások után a résztvevők hosszan beszélgettek a fiatalok motiválásnak lehetőségeiről, a hagyományok modern köntösben való megjelenítéséről.

A kétnapos rendezvényen mintegy 20 fő vett részt, a hazai natúrparkok és natúrpark kezdeményezések képviseletében.