Tanulmányút a Hegypásztor Körnél

2018. július 12. - 13.

 

A Pannontáj-Sokoró Közhasznú Egyesület és a Magyar Natúrpark Szövetség közös projektje (EFOP-5.2.2-17-2017-00017 Együtt a fiatalokért!) keretében szerveztük meg tanulmányutunkat Oszkóban, a Hegypásztor Kör főhadiszállásán.

Július 12-én a lezajlott szakmai műhelyt követően a tanulmányút résztvevői rövid terepbejáráson vettek részt, melynek során bemutatásra kerültek a Hegypásztor Kör oszkói helyszínén azok az épületek, eszközök, melyekkel a fiatalok és gyermekek szemléletformáláshoz kapcsolódóan használnak: ételpiramis hinta kipróbálása, Kneipp- élménytó megtekintése, Gombás-pince meglátogatása, szabadtéri zsúpkészítő pajta eszközeinek megtekintése.

Július 13-án, pénteken, a szőlőhegyen vezetett séta során a résztvevők találkozhattak azokkal a szakértőkkel, akik a Hegypásztor Kör Erdei Iskola tevékenységében aktívan részt vesznek, az egyesület elnöke részletesen beszámolt az erdei iskolai foglalkozások módszertanáról.

A délelőtt során további két előadót is meghallgathattunk: Boda Adrienn, a Zalai Hazatérők Egyesülete részéről beszámolt az egyesület fiatalokat és gyerekeket mozgósító, szemléletformáló tevékenységéről.

Bihari Ádám, a Hagyományos Házépítő Kft. részéről beszámolt a Nagyapám Háza programról, amelyet egy építészhallgatókból és már végzett fiatal építészekből álló társaság 2012 óta gondoz.

Az előadások után a résztvevők hosszan beszélgettek a fiatalok motiválásnak lehetőségeiről, a hagyományok modern köntösben való megjelenítéséről.