Emlékeztető – Gerecse Natúrpark tanulmányút

2019. március 03.

 

Czumpf Attila, a Duna-Ipoly Nemzeti Park képviselőjének irányítása mellett a résztvevők sétát tehettek az Ökofalu területén. A séta alkalmával megismerhettük az Ökofalu történetét, az egyes épületek (pl. középkori fogadó) szerepét. A Nemzeti Park képviselője részletesen bemutatta azokat a helyszíneket, melyeket elsősorban a természettudatosság erősítése érdekében használnak fel a környezeti nevelési programokon részt vevő gyerekek foglalkoztatása során. Pl.: a résztvevő szakemberek megtekintették azt a pavilont, mely közösségi események színhelyéül is szolgál, de a madárgyűrűzés is itt folyik, melyet jelen tanulmányút keretében is bemutattak a résztvevő natúrparki szakembereknek.

Labancz Györgyi az Ökofalut más szempontból mutatta be. Úgy, mint természetközeli életmódot folytatni kívánó emberek lehetséges életterét. Az itt folyó hétköznapi munkák (főzés, mosás, kertgondozás) a mai gyermekek számára nagyon sok új ismeretet tartogatnak. A szakértő lelkesedése, tudása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a Tata térségében élő gyermekek számára egyértelművé váljon, hogy érdemes a térségben való boldogulás lehetőségét keresni. Labancz Györgyi bemutatta azt a lassan újra felépülő templomot, melyet helyi fiatal önkéntesekkel építenek újjá, kézzel.

A tanulmányút során a Fényes-tanösvény bemutatására került sor, a tanulmányút résztvevői Musicz László vezetésével másfél órás séta keretében ismerhették meg a Tatán található tanösvényt, illetve ezzel együtt a Gerecse karsztvízforrásainak kialakulásával, változásával kapcsolatos folyamatokat. A tanösvénynek nagy szerepe van abban, hogy a gyermekek kézzel fogható eszközökkel izgalmas környezetben ismerjék meg a térség legnagyobb erőforrásait, többek között a mindenhol jelen lévő karsztvizet.

 

2019. március 3.

 

Polgár Tibor sk.
szakmai vezető